söndag 6 mars 2011

Puja & Lunch at Geethas place!

I dag, söndag var vi inbjudna till min (Carolinas) kollega på Puja och Lunch. I fredags då inbjudan kom (aldrig framförhållning här i Indien) tänkte jag att puja är inget för oss och lunch kan vi äta hemma, men då Geetha frågade extra på fredag eftermiddag lovade jag att vi skulle dyka upp till lunchen.

Puja är en välsignelse-ceremoni där man tillber den gud man tillhör (i detta fall Shiva)och låter präster komma hem till huset och välsigna det och dess gäster - då vi är kristna känns det inte rätt att delta i den övningen. Vi kom så till lunch, såg det altare de hade byggt upp med frukter, grönsaker, blommor och rökelse. Många av mina kollegor var där med respektive och barn.

Sedan var det då dags för lunchen - det var metall-bänkar utställda med plast-stolar. Då vi satt oss rullade de ut papperdukar på borden och alla fick vars ett bananblad - på detta bananblad lades det sedan upp hög efter hög med olika maträtter; några torra högar, några grytor, några söta högar, en liten hög salt och slutligen tre slisksöta bollar (allt vegetariskt). Detta skulle man få i sig med händerna, men Rikard och barnen tog skedar som erbjöds.

Då vi hade ätit fick alla en liten påse med en kokos-nöt var, en peng och några sockrade anis. Vi gick upp i lägenheten och gästerna började dra sig hemåt, då fick varje familj en påse med tygstycken, frukter, en shiva och så tackade man och åkte hem.

Detta blev en större upplevelse än väntat - enligt min kollega har man detta en gång vart år för att hålla hemmet välsignat.

Bilder nedan.

Good night!

















Geetha med mamma, pappa och dotter













Holger med dotter Prianca

Puja-altaret











Lunch (tvätta bananblad, röror i stålhinkar, upplagt, fingerfärdig)

2 kommentarer:

  1. Ni är välkomna på lunch at Gretas place oxå om ni vill. Tyvärr har hon inga bananblad eller Puja altare...

    SvaraRadera
  2. Det går alldeles utmärkt utan vare sig bananblad eller elefantgudar...
    Passar det i sommar?
    /Rikard

    SvaraRadera