måndag 29 november 2010

Sverigesemester!

Hej!
Rikard här.

Nu har jag, Holger, Svea, pappa Jan, mamma Brita, syster Malin och bror Niklas kommit hem till Sverige. Vi landade i söndags.

I lördags innan vi åkte hann vi med att besöka vår maid Savitris hem. Det var ännu mindre än Ramesh´s ställe (chauffören)! Hon och hennes man och deras två barn hyr denna tvåa på ca 15 kvadratmeter för 2000 rupies/mån (ca 340 kr).
Vi kom in i en liten hall som var deras vardagsrum där hon lyckats klämma in 6 stolar. Vi satte oss ner och blev bjudna på vatten läsk och kex.


Innanför detta rum fanns ett pyttelitet sovrum med en säng, ett litet skrivbord och en garderob. Barnen delade på sängen. Savitri och hennes man sov på golvet i "vardagsrummet". De hade också ett smalt kök beståendes av en gas-spis med två plattor och en smal bänk och hylla längs ena väggen. Inget kylskåp. Ingen vattenkran.


Vatten får de, tillsammans med alla andra i området, hämta från en stor grundvattentank placerad mitt i området. För att spara på vatten är vattenkranen öppen två timmar på morgonen och två timmar på eftermiddagen. Savitri, som är från nordöstra Indien, berättade att när hon och hennes man var nyinflyttade fick de inget vatten för att de inte kunde det lokala språket.

Ja, vårt tjänstefolk lever på små ytor och med knappa medel. Det går inte att jämföra deras levnadssituation med vår. Ändå är de glada och stolta att visa upp sina hem för oss. Vi har svårt att förstå hur Savitri varje dag kommer hem till oss, pigg och fräsch med fläckfria kläder och jobbar i princip konstant sina 6 timmar. Alltid glad och trevlig.

Som sagt, nu är vi hemma i kalla Sverige och njuter av vintern. Resan gick mycket bra. Bror Henrik mötte upp med vinterjackor på Landvetter och körde i princip direkt till pulkabacken. Efter kassler till middag och adventsfika på det somnade vi mycket gott.

Idag har vi varit ute och tittat till huset på Källö-Knippla. Sedan handlat lite på ICA-Maxi i Torslanda. Det var en härlig känsla att bara gå omkring och titta på allt som var möjligt att köpa. Falukorv, leverpastej, hönökaka, vaniljyoghurt, päronkräm, räksallad och mycket mer som inte går att köpa i Indien.


Nu dags för kvällsmat!

2 kommentarer:

  1. Vilka små goingar som kör runt i bilen!

    SvaraRadera
  2. Mamma i Indien saknar sina tre favoriter!

    SvaraRadera